Kreta

Kreta er Hellas’ største øy, og et svært populært feriereisemål for europeere. Her er det vanskelig å kjede seg, for Kreta er ei øy med store variasjoner: fra hvite sandstrender, til imponerende fjellkjeder og dype daler og juv. På Kreta vil man også kunne få oppleve et særegent kretisk kjøkken med de nydeligste retter. Også de historieinteresserte vil finne seg til rette på Kreta. Her finnes det utallige muligheter for å dra på oppdagelsesferd i gamle slott og ruiner, eller kanskje et besøk på arkeologisk museum kan friste?

Kreta er ei øy med en lang og rik historie. Ifølge gresk mytologi var det her Zevs ble født, og det var her uhyret Minotauros, som var halvt menneske og halvt okse, spiste unge kvinner og menn, frem til han ble drept av helten Thesevs. I Heraklion finner du et palass som vitner om den storslåtte historien på Kreta som strekker seg langt tilbake i tid. Bosetninga på Kreta strekker seg faktisk så langt tilbake i tid som 6000 år før Kristus, og det var den minoiske kultur (rundt 2000 år f.Kr) som var den første sivilisasjonen i Europa som bygde palasser.

Fly til Kreta fra Norge

På Kreta finnes det tre internasjonale flyplasser: Heraklion, Chania, og Sitia. Fra Norge kan du fly til både Heraklion og Chania med SAS eller Norwegian. I tillegg til at det går hyppige direktefly fra Oslo til Kreta, er det også mulig å fly direkte fra Bergen til Chania. Mange reiseselskaper opererer med charterturer til ulike steder på Kreta, og om du er ute i god tid er det mulig å skaffe seg både flybillett og hotellopphold for en rimelig penge.

Her får du leiebil på Kreta

På Kreta finnes det mange steder for bilutleie, og det er mulig å leie bil både ved ankomst til flyplassen, eller inne i en av de mange byene. Du vil finne kjente selskaper for bilutleie, slik som Sixt, Hertz, AVIS, Alamo, Budget, og disse har kontorer både ved flyplassene Chania og Heraklion, og i de største byene. På Kreta er det populært for turister å kjøre på egenhånd for å utforske øya, så det kan være lurt å bestille leiebil på forhånd. Slik kan man sikre seg en best mulig pris, og i tillegg den bilen man ønsker.

Utforsk Kreta på egenhånd

Det blir sagt at Kreta har det meste, og denne øya fortjener virkelig en oppdagelsesferd! Det er mange selskaper som tilbyr ulike dagsturer med buss, men flere og flere turister ønsker å utforske øya uten å måtte forholde seg til bestemte avgangstider og generell tidsbruk.

For den naturinteresserte er Kreta et paradis. Sørvest på øya finner du Elafonissi Beach, som blir regnet for å være en av de vakreste og mest eksotiske strendene på hele øya. Her kan man virkelig slappe av og nyte den vakre naturen!

På nordvestsida av Kreta finner vi Gramvousa, ei halvøy som har et gammelt slott på toppen. Denne ble bygd som et fort for å beskytte innbyggerne mot inntrengere. Stranda ved denne halvøya, Balos Beach, er i likhet med Elafonissi, en av de vakreste på hele Kreta. Dette stedet er verdt et besøk for den som elsker natur og spennende historie. Hit kan du komme deg både med båt eller med leiebil.

Samaria Gorge er et 16 km langt juv i fjellet, og dette er en av de mest populære turdestinasjonene på Kreta. Dette fantastiske naturområdet har blitt tildelt flere priser for sin skjønnhet og sjeldenhet, og området har status som nasjonalpark. Å vandre gjennom dette juvet er en unik opplevelse du aldri vil glemme. Det er ikke mulig å komme seg helt til Samaria Gorge med leiebil, men fra byene Sougia og Paleochora går det lokale ferger du kan ta om du ønsker å oppleve dette fantastiske stedet.

Historiske Kreta

For historieinteresserte mennesker er det perfekt å utforske Kreta med leiebil. Hvorfor ikke dra på en historisk rundreise på øya? 5 km fra Heraklion finner du det eldgamle Knossos-palasset som bare må oppleves. I Rethymnon kan du besøke fortet som ble bygget på 1500-tallet, og om du reiser til Chania finnes det flere fort og arkeologiske museum du kan oppleve. Dette er bare noen få av mange historiske områder og bygg som finnes på Kreta, så her kan man virkelig få en opplevelsesrik ferie!

Trafikkregler og sikkerhet på Kreta

Slik som i Norge, kjører man på høyre side av veien på Kreta, og det er påbudt å bruke sikkerhetsbelte. Førere må være minst 21 år, og for å leie bil må man ha hatt førerkort i minst ett år. De fleste bensinstasjoner stenger klokka 19 på hverdager og er stengt på søndager, men det er også mulig å finne noen døgnåpne bensinstasjoner. Det kan være verd å merke seg at tempoet i trafikken i Hellas generelt er litt høyere enn i Norge, og at det er mange som kjører scooter eller moped.