Nice

Nice er virkelig en by som må oppleves! Denne glamorøse byen, som ligger på sørkysten av Frankrike, har i lang tid blitt besøkt av mennesker som er ute etter det lille ekstra. Men Nice er et fantastisk feriested også for den mer jordnære. Byen har det meste: sol, strand og blått hav, en fascinerende gamleby, fantastiske markeder og en utrolig arkitektur. Her kan du virkelig suge til deg følelsen av å være på den franske rivieraen!

I Nice bor det omtrent 350 000 mennesker, og dette er den femte største byen i Frankrike. Allerede på 1700-tallet fikk byen oppmerksomhet for sitt milde klima og for sine naturskjønne omgivelser, da rike engelske familier begynte å tilbringe vintrene her.

Hovedpromenaden, med sin fantastiske sjøutsikt, har fått navnet sitt oppkalt etter disse engelskmennene: Promenade des Anglais. Nice har også gitt mang en kunstner inspirasjon, og byen kan skryte av å ha hatt tiltrekning på store kunstnere som Henri Matisse og Marc Chagall. I dag finnes det flere kunstmuseer i byen som er oppkalt etter noen av disse kunstnerne.

Rundt 5 millioner mennesker besøker Nice hvert år, noe som ikke er en overraskelse. Byens kallenavn er ”Nice la Belle,” som betyr ”Den vakre Nice,” og et besøk her etterlater seg gode minner og en lengten tilbake. Her finner du noen gode tips til Nice besøket.

Fly til Nice fra Norge

Flyplassen i Nice, Nice Côte d’Azur, ligger kun 7 km sørvest fra Nice. Denne flyplassen er den tredje største i hele Frankrike, og fungerer som en hovedflyplass for hele Côte d’Azur. Fra Norge kan du fly fra Oslo med Norwegian hele året, og i sesong kan du i tillegg fly fra Bergen, Stavanger og Trondheim med både SAS og Norwegian. Fra Oslo tar det omtrent tre timer å fly til Nice, og om du er ute i god tid er det mulig å få rimelige billetter hit.

Her får du leiebil i Nice

Om du reiser til Nice kan du leie bil fra flere steder – om du bestiller leiebilen på forhånd kan du velge å hente den ved flyplassen, eller ulike steder i sentrum. For å lese mer om priser på leiebil kan du sjekke ut bilportalen leiebilguiden.no/frankrike/nice/.

På flyplassen finner du det største utvalget av firmaer for bilutleie, med firmaer som Hertz, Europcar, Avis, Budget, osv. Kontorene der du plukker opp leiebilen er lokalisert på både terminal 1 og 2 på flyplassen. Når du skal levere leiebilen igjen, gjøres dette enkelt på det felles leiebilsenteret som finnes på flyplassen.

Om du vil tilbringe noen rolige dager i deilige Nice før du ønsker å leie bil er det også mulig plukke opp leiebilen i Nice sentrum, enten ved togstasjonen, eller andre steder rundt omkring i byen. Også her finner du de store firmaene for bilutleie. Nice er en populær by å feriere i, og det kan lønne seg å bestille leiebil i god tid før du ankommer byen. Slik kan du sikre deg en best mulig pris, og i tillegg få den bilen du ønsker.

Utforsk den franske riviera

Nice er det perfekte utgangspunkt for å utforske den franske rivieraen. Langs kysten her ligger de vakre stedene på rekke og rad. Kjører du A8 sørover tar det deg en drøy halvtime å komme til den vakre byen Antibes. Her vil du finne smale smug og sjarmerende brosteinsgater, og gamle slott og ruiner. Det er ikke rart at et stort antall kunstnere og forfattere har funnet inspirasjon i denne vakre byen, blant annet Graham Greene og Picasso. Kanskje du også kommer til å finne inspirasjon i Antibes’ gamleby?

Reiser du videre sørover kommer du til den berømte og eksklusive byen Cannes. Cannes er mest kjent for sin årlige filmfestival, og det glamorøse er aldri langt unna når du befinner deg her. Det er ikke langt mellom hver kjendis, men Cannes har mer å by på enn bare dette: havna, strendene, og gamlebyen er absolutt verd et besøk!

Fra Cannes er det knapt en time å kjøre til en annen kystby som er mindre kjent –Fréjus. Denne byen er ikke stor, men den har noen store attraksjoner som vil etterlate seg dype spor – blant annet noen romerske ruiner og en imponerende gotisk katedral med fantastiske malerier.

Opplev Provence

Om du er på ferie i Nice har du også langt flere muligheter enn å cruise rundt på den franske rivieraen. Med leiebil kommer du deg lett lengre inn i landet, og om sommeren kan du oppleve Provence fra sin vakreste side. Som Aftenposten nylig påpekte, er landsbyene i Provence så vakre at man får tårer i øynene.

I byen Aix-en-Provence, som ligger omtrent 170 kilometer fra Nice, kan du oppleve en helt annen type storby. Her finner du herskapelige 1700- og 1800-tallsvillaer, og store steinløver som vokter de utrolige avenyene.

Fra Aix-en-Provence er det ikke langt til flere sjarmerende provencalske småbyer, hvor du virkelig kan oppleve en følelse av det autentiske franske. Hele Provence er full av bitte små landsbyer, og med en leiebil har du friheten til å utforske området som du vil. Gordes er kjent som en av de vakreste stedene i hele Frankrike, og denne fjellandsbyen kan ta pusten fra enhver. Oppover fjellsiden ligger det sjarmerende steinhus, og utsikten fra toppen er helt uslåelig.

Sikkerhet og trafikkregler i Frankrike

I Frankrike gjelder mange av de samme trafikkreglene som i Norge – kjør på høyre side av veien, og bruk bilbelte. Vær obs på at fartsgrensene reduseres når det regner, og om det er tåke er alle fartsgrensene redusert til 50 km/t. Det er forbudt å bruke håndholdt mobiltelefon mens du kjører, og det er dessuten totalforbud mot å bruke mobiltelefoner på bensinstasjoner.